Suwalski sękacz - król jaj

Kuchnia pochodząca ze wschodu Polski w swoistym swoim charakterze jest dla większości społeczeństwa Polski obcym tematem i zagadnieniem. Prawie w całości bazująca na tradycyjnej kuchni, czyli mówiąc inaczej której podstawą jest i w której jest zaopatrzona czyli w pieczywo, kiełbasę, jaja, wyroby mleczne typu ser, co zapewne dla wielu może obrazować się jako zbyt ciężka. A to kłamstwo Prawdopodobnie może tak być symilarycznie w odrębnych dystryktach kraju tu na Suwalszczyźnie przygotowuje się nie tylko regionalne dania z kartofli lub jaj.
tradycyjny sękacz to główny smakołyk kuchni Podlasia, który swoją historią nawiązuje do kuchni Bałtów, żyjących kiedyś tu.Potrzeba tylko a może aż 60 jaj do stworzenia oryginalnego sękacza

W głównej mierze jaja wykorzystujemy także do każdej potrawy. Dobre jajka są to te, które były podstawą przy zagniataniu ciasta albo też innych potraw jak np. Jajka Farmio bez gmo -
http://www.farmio.com/co-to-jest-gmo
niewątpliwie są wyśmienitą bazą stosowaną do specjału z Warmii I Mazur czyli sękacza.
Gdzie nabyć sękacza?

Gdy pierwszy raz miał niepowtarzalną możliwość zjeść sękacza wie, jak cudowny jest to przysmak. Zdarza się, że niektórzy kosztują go nawet na słono, pomijając fakt bez wątpienia ciasto bardziej słodkie niż słone.
Dawne receptury przewidują, że to właśnie z takiej jajek czyli kopy 60 żółtek powstaje idealny wisienkę na torcie kuchni suwalskiej. Receptury dzisiejsze ograniczają jajka ich ilość może się wahać od 30 do 45.
Kuchnia wschodniego regionu Polski to tajemnicze bogactwo mnóstwa receptur, w całości praktycznie podstawą są jajka i ziemniaki.