tradycyjny sękacz to główny smakołyk kuchni Podlasia, który swoją historią nawiązuje do kuchni Bałtów, żyjących kiedyś tu.Potrzeba tylko a może aż 60 jaj do stworzenia oryginalnego sękacza
W głównej mierze jaja wykorzystujemy także do każdej potrawy. Dobre jajka są to te, które były podstawą przy zagniataniu ciasta albo też innych potraw jak np. Jajka Farmio bez gmo -
http://www.farmio.com/co-to-jest-gmo |
Gdzie nabyć sękacza?
Gdy pierwszy raz miał niepowtarzalną możliwość zjeść sękacza wie, jak cudowny jest to przysmak. Zdarza się, że niektórzy kosztują go nawet na słono, pomijając fakt bez wątpienia ciasto bardziej słodkie niż słone.
Dawne receptury przewidują, że to właśnie z takiej jajek czyli kopy 60 żółtek powstaje idealny wisienkę na torcie kuchni suwalskiej. Receptury dzisiejsze ograniczają jajka ich ilość może się wahać od 30 do 45.
Kuchnia wschodniego regionu Polski to tajemnicze bogactwo mnóstwa receptur, w całości praktycznie podstawą są jajka i ziemniaki.