Smaczne odchudzanie

Stosowanie diety odchudzającej nie musi wiązać się z pogorszeniem smaku posiłków. Istotne jest jednak, aby posiłki były różnorodne, dobrej jakości, pożywne i niskokaloryczne. Wielu naukowców potwierdza, że zdrowe i smaczne diety odchudzające nie muszą różnić się od prawidłowo zbilansowanej diety, ale muszą zawierać mniej kalorii.

Według dietetyków i lekarzy, popularne diety z bardzo małą ilością kalorii i głodówki są niewskazane. Takie odchudzanie nie przynosi długotrwałych rezultatów, a przede wszystkim nie jest to dobre dla organizmu. Te łagodniejsze skutki możemy obserwować w postaci efektu jojo, czyli zaczynamy szybko przybierać na wadze, a finalnie dochodzimy do wagi często wyższej niż przed rozpoczęciem stosowania diety. Ostatni popularne były także diety opartych o jeden składnik np. jabłko, ryż czy kapusta - notabene bardzo niewskazane dla organizmu. Podobnie jest z programami odchudzającymi, w których źródłem kalorii jest tylko jedna grupa związków np. posiłki oparte głównie o tłuszcze lub węglowodany - z pewnością nie jest to zdrowe odchudzanie.

Aby nasza dieta była smaczna i abyśmy nie odczuwali dyskomfortu pogorszenia smaku możemy np. zwiększyć udział spożywanych warzyw, przypraw i gotować na parze. Wiadomo, że każdy ma inny smak i gust, więc dobór odpowiedniej grupy produktów powinien być indywidualny. Warto pamiętać, że warzywa zawierają mniej kalorii oraz tuczących cukrów niż owoce. Gotowane (najlepiej na parze) kalafiory, marchewki czy brokuły są naprawdę smaczne i bardzo zdrowe. Jeśli chodzi o mięsa to można zrezygnować ze smażenia - kotlet schabowy usmażony w pełnym tłuszczy może i jest smaczny, ale to wszystko. Tak przygotowane mięsa mają jedynie walory smakowe, nie mają praktycznie wartości dla organizmu, mało tego powodują tycie, niestrawność i inne dolegliwości. Mięsa najlepiej piec, parować lub gotować. Zachowują wtedy wartości smakowe, odżywcze i co ważne, wolne od pytania „
jak schudnąć?” po ich spożyciu.