Stosowanie
diety odchudzającej nie musi wiązać się z pogorszeniem smaku
posiłków. Istotne jest jednak, aby posiłki były różnorodne,
dobrej jakości, pożywne i niskokaloryczne. Wielu naukowców
potwierdza, że zdrowe i smaczne diety odchudzające nie muszą
różnić się od prawidłowo zbilansowanej diety, ale muszą
zawierać mniej kalorii.
Według
dietetyków i lekarzy, popularne diety z bardzo małą ilością
kalorii i głodówki są niewskazane. Takie odchudzanie
nie
przynosi długotrwałych rezultatów, a przede wszystkim nie jest to
dobre dla organizmu. Te łagodniejsze skutki możemy obserwować w
postaci efektu jojo, czyli zaczynamy szybko przybierać na wadze, a
finalnie dochodzimy do wagi często wyższej niż przed rozpoczęciem
stosowania diety. Ostatni popularne były także diety opartych o
jeden składnik np. jabłko, ryż czy kapusta - notabene bardzo
niewskazane dla organizmu. Podobnie jest z programami odchudzającymi,
w których źródłem kalorii jest tylko jedna grupa związków np.
posiłki oparte głównie o tłuszcze lub węglowodany - z pewnością
nie jest to zdrowe
odchudzanie.
Aby
nasza dieta była smaczna i abyśmy nie odczuwali dyskomfortu
pogorszenia smaku możemy np. zwiększyć udział spożywanych
warzyw, przypraw i gotować na parze. Wiadomo, że każdy ma inny
smak i gust, więc dobór odpowiedniej grupy produktów powinien być
indywidualny. Warto pamiętać, że warzywa zawierają mniej kalorii
oraz tuczących cukrów niż owoce. Gotowane (najlepiej na parze)
kalafiory, marchewki czy brokuły są naprawdę smaczne i bardzo
zdrowe. Jeśli chodzi o mięsa to można zrezygnować ze smażenia -
kotlet schabowy usmażony w pełnym tłuszczy może i jest smaczny,
ale to wszystko. Tak przygotowane mięsa mają jedynie walory
smakowe, nie mają praktycznie wartości dla organizmu, mało tego
powodują tycie, niestrawność i inne dolegliwości. Mięsa
najlepiej piec, parować lub gotować. Zachowują wtedy wartości
smakowe, odżywcze i co ważne, wolne od pytania „
jak
schudnąć?”
po ich spożyciu.