Co to jest spirulina, jakie posiada właściwości i jakie są jej walory dla organizmu?

Spirulina jest niebiesko-zieloną odmianą algi. Jej nazwa odnosi się do spiralnej struktury. Egzystuje na globie już ok. 3 mld lat, więc jest jedną z najstarszych odmian istnienia na Ziemi. Dojrzewa naturalnie w przejrzystych i ciepławych wodach: zbiornikach wodnych, jeziorach, rzekach, źródłach. Podczas wzrostu spirulina potrzebuje odpowiedniej temperatury i insolacji, więc za najlepsze miejsce do ich rozwoju przyjmuje się Hawaje.


Źródło: http://kuchnia.wp.pl/gid,16112073,kat,1037881,page,2,title,
Super-foods-czyli-swiatowe-super-jedzenie,galeria.html

Co zawiera spirulina?

Spirulina jest uznawana za najbardziej bogaty składnik jaki znajduje się w środowisku. Składa się z ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z których 8 nasze ciało nie generuje, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w ilościach o wiele większych aniżeli w warzywach oraz owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina składa się również z żelaza, wapnia i fosforu. Spirulina Hawajska to typ, który ma największą koncentrację składników odżywczych w stosunku do 1 g na Ziemi.

Jakie są walory oraz pożytki brania spiruliny?

Spirulina pożytecznie oddziałuje na nasz organizm, natychmiast się absorbuje. Dla skuteczniejszego rezultatu trzeba przyjmować ją regularnie, już po jakimś okresie zauważa się skutki. Spirulina dostarcza nam pełnowartościowego białka, które stanowi podstawowy budulec. Składa się w dużej ilości z chlorofilu, więc skutecznie oczyszcza krew, intensyfikuje wytwórczość białych i czerwonych krwinek. Spirulina wpływa także na przyrost energii, zmniejsza zmęczenie, wspomaga układ odpornościowy oraz trawienny przez pozbywanie się zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Ponadto utrzymuje odpowiednie pH organizmu, dzięki czemu osłabia stany zapalne, odbudowuje włosy, skórę i paznokcie. Spirulina dowodzi również działanie antywirusowe i antyalergiczne. Niektóre badania udowadniają także działanie antyrakowe, poprzez niszczenie komórek rakowych u ludzi oraz zwierząt. 


Rezultaty uboczne i przeciwwskazania w przyjmowaniu Spiruliny

Dotychczas nie wykazano objawów ubocznych zażywania Spiruliny. Jednak powinno się zwracać dużą atencję na jakość artykułu. Wielu wytwórców, by obniżyć jej wartość, dorzuca różne elementy chemiczne oraz wypełniacze, o których objawach ubocznych niedużo wiadomo. Jednostki uczulone na jod albo z nadczynnością tarczycy, nie mogą brać morskiego rodzaju spiruliny, lecz słodkowodną. Jednakowo osoby, które są uczulone, na owoce morza oraz wodorosty. Poleca się także zastopowanie stosowania spiruliny w czasie gorączki. Pewne osoby rozpoczynające przyjmować spirulinę, mogą na starcie spodziewać się efektów ubocznych związanych z oczyszczaniem ciała, jak np.: wzdęcia, zaburzenia trawienia czy gazy. Jest to jednakże całkiem normalny proces oraz następuje u niedużej liczby osobników.