Ketchup, keczup – od pomidora do historii

Ketchup to przysmak pochodzący z XVII wieku. Możemy przyjąć, że właśnie wtedy odkryto współcześnie znany nam pod nazwą ketchup, który najpierw był zwykłą zaprawą do potraw rybnych, używaną przez Chińczyków. Niedługo później receptura zawitała do Europy, gdzie została zaadaptowała przez Brytyjczyków. W 1690 r nadano jej znaną nam nazwę catchup, później ketchup oraz dodano do niego pomidory, które które do tej pory nie były tam obecne. Zyskując barwę i smak, zyskał także nową nazwę ketchup.
Pomidor- królem
Jak wiemy, pomidor jest warzywem, choć w sensie botaniki kwalifikujemy go jako owoc. Kontrowersja wokół klasyfikacji pomidorów nie przeszkadza im w byciu jednymi z najpopularniejszych czerwonych warzyw używanych i przetwarzanych w wielu potrawach. Pomidory możemy spotkać w wielu rodzajach: suszone, pomidory w zalewach, pomidory smażone, pomidory w przecierach, pomidory w sosach do pizzy, sos pomidorowy do potraw, najlepszy ketchup z pomidorów, koncentrat pomidorowy, pomidor w zupie czyli pomidorówka, pomidor w wielu potrawach. Oto krótka lista, która tylko przybliża nam na ile sposób używamy pomidory i w jakich potrawach możemy je spotkać. Ale to ketchup dzierży palmę pierwszeństwa jako najpopularniejszy produkt z pomidorów. Na rynku działa mnóstwo producentów ketchupów, a mimo to każdy ma swój ulubiony. Jak wytypować najlepszy ketchup?
Bez ketchupu ani rusz!
Nie ma grillowania bez odpowiedniej ilości ketchupu. Podobnie mało kto z nas odmówi polania ketchupem frytek, dodaniem go do pizzy czy zapiekanek. Ketchup to jedna z najsmaczniejszych przypraw w płynie, zamieniająca każde danie.
Ketchupowe szaleństwo na półkach
Na półkach spotykamy wiele przetworów pomidorowych – sosy pomidorowe, koncentraty i najważniejszy ketchup. Polscy producenci ketchupu stale wypuszczają na rynek nowości. Konsumenci oceniają, który ketchup jest może stać się ulubionym. Marka Kotlin znajduje się wśród najpopularniejszych producentów ketchupu, które możemy zobaczyć na półkach. Co roku wprowadza na rynek kolejne nowości.Jaka jest reakcja konsumentów? Jesteśmy przyzwyczajeni do dobrego smaku ketchupów. Tegorocznie według badań portalu finanse.wp.pl Kotlin znalazł się na 3-ciej pozycji pośród najlepszych ketchupów. Producent nie próżnuje wprowadzając nowości na rynek i przyciągając nowych klientów. Hitem okazał się ketchup o smaku pomidorów malinowych, który jest pierwszym tego typu wyrobem Kotlina. Ponadto Kotlin oferuje nam ketchup z piekła rodem, grillowy w dwóch wariantach, ziołowy do pizzy, czosnek-bazylia, tworzący idealną kompozycje smakową z pomidorami, czy ketchup hot dog. Ketchup hot dog jest dedykowany do frytek, zapiekanek. Ketchup to przyprawa uniwersalna. U progu sukcesu stoją pomidory. Przed zakupem. gdy wybierzemy ketchup czy to na grill czy do kebabu, czytajmy etykiety o ich składzie.